„Nu Mai Pot Să Fac Față Copiilor. Nu Mă Ascultă Deloc” – O Mamă Plânge la Telefon

Elena stătea pe marginea patului, strângând telefonul cu putere în timp ce lacrimile îi curgeau pe față. Tocmai terminase o altă zi epuizantă cu cei trei copii ai săi, Radu, Alexandru și Ana. Casa era într-o dezordine totală, cu jucării împrăștiate pe podeaua din sufragerie și vase murdare grămadite în chiuvetă. Se simțea complet învinsă.

„Nu mai pot să fac față copiilor. Nu mă ascultă deloc,” a plâns Elena la telefon. Cea mai bună prietenă a ei, Andreea, era la celălalt capăt al firului, încercând să-i ofere un pic de confort.

„Elena, știu că e greu, dar trebuie să rămâi puternică. Sunt doar copii,” a spus Andreea cu blândețe.

„Dar nu e doar asta,” a răspuns Elena, cu vocea tremurând. „Nu mai pot să stau în preajma lor! Nu mă ascultă, casa este un dezastru, iar jucăriile lor sunt împrăștiate peste tot. Le-am spus să nu se apropie de ferestre, dar mă ignoră complet.”

Mai devreme în acea zi, Elena încercase să lucreze în timp ce își supraveghea copiii. Radu și Alexandru se jucau cu mașinuțele lor, făcând curse pe podeaua din sufragerie. Ana, cea mai mică, desena pe pereți cu creioanele colorate. Elena le ceruse în repetate rânduri să-și strângă jucăriile și să nu mai facă mizerie, dar rugămințile ei au fost ignorate.

„Radu, Alexandru, vă rog să vă strângeți jucăriile,” spusese Elena pentru a suta oară. „Și Ana, nu mai desena pe pereți!”

Dar copiii au continuat să se joace ca și cum nu ar fi auzit-o deloc. Frustrată, Elena a decis să ia o pauză și a ieșit afară pentru un moment de liniște. Când s-a întors, a descoperit că Radu și Alexandru își mutaseră jocul pe pervazul ferestrei, în ciuda instrucțiunilor stricte de a nu se apropia de ferestre.

„Îndepărtați-vă de acolo!” strigase Elena, cu vocea plină de panică. „Este periculos!”

Băieții s-au îndepărtat cu reticență de fereastră, dar nu înainte de a răsturna un ghiveci care s-a spart pe podea. Inima Elenei s-a prăbușit când a văzut mizeria.

Acum, în timp ce își vărsa frustrările la telefon cu Andreea, Elena simțea un profund sentiment de neputință. Își iubea copiii enorm, dar nu putea scăpa de sentimentul că eșuează ca mamă.

„Nu știu ce să mai fac,” a recunoscut Elena. „Simt că pierd controlul.”

Andreea a încercat să-și liniștească prietena. „Elena, nu ești singură în asta. Parenting-ul este greu și e normal să te simți copleșită. Poate ar trebui să încerci să stabilești niște reguli noi sau să găsești o altă abordare pentru disciplină.”

Elena a oftat. „Am încercat totul, Andreea. Time-out-uri, luarea privilegiilor, chiar și întărirea pozitivă. Nimic nu pare să funcționeze.”

„Poate ai nevoie de o pauză,” a sugerat Andreea. „Poți să-l rogi pe Mihai să stea cu copiii pentru o vreme ca să ai și tu timp pentru tine?”

Mihai era soțul Elenei și tatăl copiilor. Lucra ore lungi și era adesea prea obosit pentru a ajuta prea mult când ajungea acasă. Dar Elena știa că avea nevoie de timp pentru a se reîncărca.

„O să vorbesc cu el,” a spus Elena în cele din urmă. „Sper doar ca lucrurile să se îmbunătățească curând.”

În timp ce închidea telefonul, Elena și-a șters lacrimile și a tras adânc aer în piept. Știa că parenting-ul nu va fi niciodată ușor, dar nu putea renunța la copiii ei sau la ea însăși. Va continua să încerce, indiferent cât de dificil va fi.

Dar adânc în sufletul ei, Elena nu putea scăpa de sentimentul de disperare care se instalase în inima ei. Își iubea copiii mai mult decât orice pe lume, dar nu putea să nu se întrebe dacă va reuși vreodată să recâștige controlul și să găsească liniștea în haosul din casa ei.