„Unde Ai Fost? Am Venit Să Te Vizităm, și Nu Erai Acasă,” Mi-a Spus Verişoara Mea Furioasă
Doi ani după ce m-am mutat în București, l-am cunoscut pe Andrei la o petrecere a unui prieten comun. Era fermecător, amuzant și avea un mod de a mă face să mă simt ca singura persoană din încăpere. Am început să ne întâlnim și, într-un an, mi-a propus. Părea o poveste de dragoste fulgerătoare, dar eram îndrăgostită până peste cap.
După nunta noastră, ne-am mutat cu părinții lui Andrei pentru a economisi bani pentru propriul nostru apartament. Nu era ideal, dar eram hotărâți să facem să funcționeze. Părinții lui Andrei erau amabili și primitori, dar a locui sub acoperișul altcuiva venea cu propriile provocări. Intimitatea era rară și adesea ne furișam pentru a nu-i deranja.
Amândoi lucram ore lungi—Andrei ca contabil și eu ca asistentă medicală. Programele noastre rareori se aliniau și, când se aliniau, eram prea epuizați pentru a face altceva decât să ne prăbușim pe canapea. Totuși, am reușit să economisim o sumă decentă de bani și am început să căutăm propriul nostru loc.
Într-o sâmbătă după-amiază, verişoara mea, Elena, m-a sunat pe neașteptate. „Hei, suntem în oraș! Ne-am gândit să trecem pe la tine să te surprindem,” a spus ea entuziasmată.
Am aruncat o privire la ceas. Andrei și cu mine plănuisem să petrecem ziua căutând apartamente. „Elena, îmi pare foarte rău, dar suntem pe cale să plecăm. Ne putem întâlni mai târziu?”
A fost o pauză la celălalt capăt al liniei. „Am condus până aici ca să te vedem,” a spus ea, cu vocea plină de dezamăgire.
„Știu și apreciez asta. Dar asta este foarte important pentru noi,” i-am răspuns, sperând că va înțelege.
„Bine,” a spus ea scurt înainte de a închide.
Andrei și cu mine am petrecut ziua vizitând diverse apartamente, dar nimic nu părea potrivit. Până când am ajuns acasă, eram amândoi frustrați și epuizați. Am verificat telefonul și am văzut mai multe apeluri pierdute de la Elena. Am decis să o sun înapoi a doua zi.
Dimineața următoare, m-am trezit cu o avalanșă de mesaje furioase de la Elena. „Unde ai fost? Am venit să te vizităm și nu erai acasă,” spunea un mesaj. Altul spunea: „Puteai măcar să faci timp pentru noi.”
Am simțit un val de vinovăție dar și frustrare. Încercam să ne construim viitorul și părea că nimeni nu înțelegea asta. Am sunat-o pe Elena să-i explic, dar nu a răspuns. Zilele s-au transformat în săptămâni și încă nu vorbisem.
Între timp, Andrei și cu mine ne-am continuat căutarea de apartament. Stresul a început să-și pună amprenta asupra relației noastre. Ne certam mai des, adesea despre lucruri triviale care păreau monumentale în momentele tensionate.
Într-o seară, după o altă zi fără succes de căutare de apartamente, Andrei a cedat. „Nu mai pot face asta,” a spus el, cu vocea tremurândă. „Să trăiesc cu părinții mei, să lucrez aceste ore, să ne certăm tot timpul—e prea mult.”
Am simțit cum lacrimile îmi umplu ochii. „Ce vrei să spui?” am întrebat eu, cu vocea tremurândă.
„Cred că avem nevoie de o pauză,” a spus el încet.
Cuvintele m-au lovit ca un pumn în stomac. Trecuserăm prin atât de multe împreună, dar părea că totul se destramă.
Andrei s-a mutat în acel weekend, lăsându-mă singură în casa părinților lui. Am încercat din nou să iau legătura cu Elena, sperând la un sprijin cât de mic, dar ea nu a răspuns niciodată.
Lunile au trecut și Andrei și cu mine am depus în cele din urmă actele de divorț. M-am mutat într-o garsonieră mică pe cont propriu. Nu era ceea ce îmi imaginasem pentru viața mea, dar era realitatea mea.
Privind înapoi, mi-am dat seama că uneori viața nu merge conform planului. Relațiile se pot destrăma sub presiune și oamenii se pot îndepărta unul de celălalt. Dar prin toate acestea, am învățat importanța rezilienței și a autosuficienței.