„Fratele Meu Mă Sună Constant pentru a Mă Face Să Mă Simt Vinovată: Spune Că Trebuie Să Îl Susținem pe Tata”

Telefonul Anei a vibrat pentru a treia oară în acea zi. S-a uitat la ecran și a văzut numele fratelui ei, Mihai, afișându-se. A oftat adânc înainte de a răspunde.

„Salut, Mihai,” a spus ea, încercând să-și păstreze vocea neutră.

„Ana, trebuie să vorbim despre tata,” vocea lui Mihai era fermă, aproape acuzatoare.

„Ce se întâmplă acum?” a întrebat Ana, știind deja unde se îndrepta această conversație.

„Tata are nevoie de mai mult ajutor. Are 85 de ani și nu mai poate face totul singur. Știi asta,” a spus Mihai, tonul lui înmuiindu-se ușor.

„Știu, Mihai. Îl vizitez în fiecare weekend, ajut cu treburile casnice și mă asigur că are tot ce îi trebuie,” a răspuns Ana, simțind un val de defensivitate.

„Nu e suficient, Ana. Are nevoie și de sprijin financiar. Facturile medicale se adună și pensia lui abia acoperă necesitățile de bază,” a argumentat Mihai.

Ana a simțit cum o cuprinde frustrarea. „Nu îmi permit să îi dau bani, Mihai. Abia mă descurc și eu. De ce nu ajuți tu financiar? Ai un loc de muncă mai bun decât al meu.”

Mihai a oftat greu. „Contribui deja cât pot, dar nu e suficient. Trebuie să facem asta împreună.”

Ana și-a încleștat maxilarul. „Înțeleg că tata are nevoie de ajutor, dar nu pot da ceea ce nu am. Poate ar trebui să te gândești să reduci din cheltuielile tale.”

„Nu e corect, Ana. Încerci doar să eviți responsabilitatea,” a izbucnit Mihai.

„Nu evit nimic! Îl vizitez în fiecare săptămână, îi curăț casa, îi gătesc. Doar pentru că nu pot să îi dau bani nu înseamnă că nu ajut,” a replicat Ana.

Conversația s-a încheiat într-o tăcere tensionată, iar Ana a închis telefonul simțindu-se epuizată. Își iubea tatăl enorm, dar presiunea constantă din partea lui Mihai o copleșea.

Mai târziu în acea seară, Ana s-a așezat cu o ceașcă de ceai și s-a gândit la tatăl ei. Își amintea zilele când era puternic și plin de viață, mereu acolo pentru a o susține pe ea și pe Mihai. Acum, era fragil și avea nevoie de ajutorul lor mai mult ca niciodată.

În weekendul următor, Ana a făcut vizita obișnuită la casa tatălui ei. A curățat bucătăria, a spălat rufele și a gătit o masă copioasă pentru el. În timp ce se așezau la masă, tatăl ei s-a uitat la ea cu ochii obosiți.

„Mulțumesc pentru tot ce faci, Ana,” a spus el încet.

„Desigur, tată. Mi-aș dori doar să pot face mai mult,” a răspuns ea, simțind un fior de vinovăție.

„Faci destule, draga mea. Nu-l lăsa pe Mihai să te facă să crezi altceva,” a reasigurat-o tatăl ei.

În ciuda cuvintelor tatălui ei, Ana nu putea scăpa de sentimentul de inadecvare. Știa că oricât de mult ar ajuta prin casă, nu ar fi suficient pentru a ușura povara financiară.

Pe măsură ce săptămânile treceau, tensiunea dintre Ana și Mihai creștea. Conversațiile lor deveneau tot mai tensionate și vinovăția continua. Ana se simțea prinsă într-un ciclu de obligație și resentiment.

Într-o seară, după o altă ceartă aprinsă cu Mihai, Ana a izbucnit în lacrimi. Se simțea copleșită de greutatea responsabilității și presiunea constantă de a face mai mult decât era capabilă.

În cele din urmă, nu a existat nicio rezolvare. Presiunea financiară a rămas, iar relația dintre Ana și Mihai s-a deteriorat și mai mult. Sănătatea tatălui lor a continuat să se degradeze și, în ciuda eforturilor lor, nu au putut oferi tot sprijinul necesar.

Ana a continuat să își viziteze tatăl în fiecare weekend, făcând tot ce putea pentru a-i face viața puțin mai ușoară. Dar vinovăția și frustrarea nu au dispărut niciodată complet. Știa că face tot ce poate, dar niciodată nu părea suficient.