Greutatea Trădării: O Dragoste Pierdută și Regăsită
— Nu mai pot, Irina! Nu mai ești fata de care m-am îndrăgostit! Ți-ai pierdut farmecul, ai devenit altcineva…
Cuvintele lui Vlad mi-au tăiat respirația. Eram în bucătăria noastră mică din apartamentul de la etajul patru, cu miros de cafea arsă și ploaia bătând în geam. Mâinile îmi tremurau pe cana de ceai, iar inima îmi bătea atât de tare încât credeam că o să-mi spargă pieptul. Vlad, bărbatul pe care îl iubeam din liceu, cel care mă făcea să râd până la lacrimi, stătea acum în fața mea cu ochii reci, ca două bucăți de gheață.
— Ce vrei să spui? am șoptit, încercând să-mi stăpânesc lacrimile.
— Uite-te la tine! Nu mai ai grijă de tine, nu mai ești atentă la nimic. M-am săturat să trăiesc cu cineva care nu se mai iubește nici măcar pe sine!
Am simțit cum totul se prăbușește în jurul meu. Îmi aminteam perfect zilele din liceu, când eram Irina cea veselă, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu admirată. Aveam părul lung, roșcat, și o siluetă subțire care întorcea priviri. Vlad fusese băiatul popular, cel care făcea glume și cucerea fete. Ne-am găsit unul pe altul printre privirile invidioase ale colegilor și am crezut că nimic nu ne va despărți.
Dar viața nu e ca în filmele americane. După facultate, am început să lucrăm amândoi — eu ca educatoare la o grădiniță din cartier, el la o firmă de IT. Stresul, oboseala, lipsa banilor… toate s-au adunat peste noi. Am început să mă neglijez fără să-mi dau seama: mâncam pe fugă, nu mai aveam timp de sport sau de mine. Vlad a început să vină tot mai târziu acasă, mereu obosit sau nervos.
Într-o seară, l-am văzut scriind mesaje pe telefon și zâmbind. Mi-a spus că e doar un coleg de la muncă. Dar instinctul meu mi-a spus altceva. Am găsit apoi conversațiile cu Andreea — colega lui blondă, mereu aranjată. Mesaje dulci, promisiuni și întâlniri ascunse. Când l-am confruntat, a ridicat din umeri:
— Ce vrei să fac? Cu ea mă simt din nou viu!
Atunci am simțit că mor puțin câte puțin. L-am rugat să rămână, să încercăm să reparăm ceva ce se stricase între noi. Dar el a plecat fără să privească înapoi.
Au urmat luni întregi de singurătate și rușine. Mama îmi spunea mereu:
— Lasă-l, fată! Nu merită lacrimile tale!
Dar eu nu puteam să-l uit. Prietenele mele încercau să mă scoată în oraș, dar eu refuzam mereu. M-am închis în mine și am început să mă urăsc pentru tot ce pierdusem: tinerețea, frumusețea, iubirea.
Apoi a venit ziua când am decis că trebuie să mă ridic. Am început să merg la psiholog — doamna Lidia m-a ajutat să văd că nu sunt vinovată pentru alegerile lui Vlad. Am început să alerg dimineața prin parc, chiar dacă la început abia puteam să respir după 10 minute. Am slăbit puțin, dar cel mai important — am început să mă simt din nou vie.
La grădiniță copiii mă făceau să râd din nou. O fetiță cu ochii mari mi-a spus într-o zi:
— Doamna Irina, sunteți cea mai frumoasă! Aveți zâmbet de zână!
Am plâns atunci, dar nu de tristețe — ci pentru că simțeam că pot fi din nou eu însămi.
Au trecut cinci ani de la despărțirea de Vlad. Între timp, mama s-a îmbolnăvit și a trebuit să mă mut cu ea la țară, în casa copilăriei mele. Acolo am redescoperit liniștea și bucuria lucrurilor simple: mirosul de iarbă proaspătă, sunetul greierilor seara, pâinea caldă scoasă din cuptor.
Într-o zi ploioasă de toamnă, când mergeam la piață după legume pentru mama, l-am văzut pe Vlad. Era schimbat — avea părul grizonat la tâmple și ochii obosiți. S-a apropiat timid:
— Irina… pot să vorbesc cu tine?
Am simțit un nod în gât, dar am dat din cap.
— Îmi pare rău pentru tot ce ți-am făcut… Am fost un prost. Andreea m-a părăsit după doi ani. N-am găsit niciodată liniștea pe care o aveam cu tine.
L-am privit lung. Nu mai era bărbatul sigur pe el de altădată. Era doar un om rănit, ca mine odinioară.
— Vlad… nu știu dacă pot să te iert cu adevărat. Dar știu că am învățat multe despre mine după ce ai plecat.
A zâmbit trist:
— Aș vrea doar să știi că ai fost mereu iubirea vieții mele.
Am plecat fără să mă uit înapoi. Nu mai simțeam furie sau ură — doar o liniște ciudată. În acea seară i-am povestit mamei totul.
— Vezi? Ai trecut prin foc și ai ieșit mai puternică! Nu toți au norocul ăsta…
Acum stau pe prispa casei și privesc apusul peste dealuri. Mă gândesc la toate femeile care trec prin trădări și suferințe asemănătoare.
Oare cât de mult trebuie să ne pierdem ca să ne regăsim? Și câte răni trebuie să vindecăm înainte să putem ierta cu adevărat?