„Fără Pătuț, Fără Masă de Schimbat, Nici Măcar Haine pentru Bebeluș: Întoarcerea Acasă în Haos”
Externarea mea din spital a fost diferită de orice altă experiență. După un travaliu epuizant de 48 de ore, eram în sfârșit gata să merg acasă cu fiica noastră nou-născută, Maria. Soțul meu, Andrei, trebuia să fie sprijinul meu în această perioadă, dar slujba lui solicitantă avea alte planuri. A venit să mă ia direct de la birou, încă îmbrăcat în hainele de muncă, arătând epuizat.
Îi cerusem lui Andrei de mai multe ori să-și ia liber sau măcar o zi liberă pentru a mă ajuta cu bebelușul, dar șeful său nu i-a permis. „Nu ne putem permite să-ți iei liber acum,” mi-a spus el. „Ne vom descurca cu totul—spălatul rufelor, cumpărăturile, curățenia,” m-a asigurat Andrei. Voiam să-l cred, dar în adâncul sufletului aveam îndoieli.
Pe drumul spre casă, am încercat să-mi păstrez optimismul. Îmi imaginam o cameră de copil primitoare care ne aștepta, cu un pătuț, o masă de schimbat și toate lucrurile esențiale pentru bebeluș aranjate frumos. Dar când am intrat pe ușă, inima mi-a căzut.
Casa era un dezastru. Vase murdare se adunaseră în chiuvetă, rufe erau împrăștiate peste tot și niciun obiect pentru bebeluș nu era la vedere. Fără pătuț, fără masă de schimbat, nici măcar haine pentru bebeluș. Am simțit cum mă cuprinde panica.
„Andrei, unde sunt toate lucrurile pentru bebeluș?” am întrebat, încercând să-mi păstrez vocea calmă.
„Am crezut că putem rezolva totul în weekend,” a răspuns el, arătând jenat. „Nu am avut timp să fac nimic cu munca atât de aglomerată.”
Nu-mi venea să cred ce auzeam. Discutasem despre asta luni întregi. Îi dădusem o listă cu lucrurile de care aveam nevoie și chiar îi arătasem de unde să le cumpere. Dar acum, stând în mijlocul casei noastre haotice cu un nou-născut în brațe, era clar că nimic nu fusese făcut.
Am încercat să-mi rețin lacrimile realizând amploarea situației. Nu aveam unde să doarmă Maria, nu aveam scutece, nici haine pentru bebeluș—nimic. M-am simțit ca și cum aș fi eșuat ca mamă înainte de a avea măcar șansa să încep.
„Andrei, trebuie să mergem la cumpărături chiar acum,” am spus, cu vocea tremurând. „Nu putem aduce pe Maria în acest haos.”
El a dat din cap și a luat cheile mașinii. Am petrecut următoarele câteva ore cumpărând frenetic tot ce aveam nevoie—pătuț, scutece, haine, biberoane. Când ne-am întors acasă, era târziu și Maria era agitată și flămândă.
Am montat în grabă pătuțul în dormitorul nostru și am încercat să facem față situației cât mai bine. Dar stresul și oboseala își spuneau cuvântul. Eu și Andrei ne certam din orice motiv—de ce nu s-a pregătit, de ce slujba lui era mai importantă decât familia noastră, de ce mă simțeam atât de singură în această situație.
Zilele care au urmat au fost un amestec de nopți nedormite și treburi nesfârșite. Andrei continua să lucreze ore lungi, lăsându-mă pe mine să am grijă singură de Maria. M-am simțit copleșită și izolată, luptându-mă să fac față cerințelor maternității fără niciun sprijin.
Relația noastră a început să se deterioreze sub presiune. Resentimentul pe care îl simțeam față de Andrei creștea cu fiecare zi care trecea. Nu puteam înțelege de ce nu a prioritizat familia noastră, de ce nu a fost acolo pentru mine când aveam cea mai mare nevoie.
Într-o noapte, după o altă ceartă aprinsă, Andrei și-a făcut bagajele și a plecat. A spus că are nevoie de spațiu pentru a reflecta asupra lucrurilor. În timp ce îl priveam plecând pe ușă, am simțit un amestec de furie și tristețe. Știam că mariajul nostru era în pericol și nu știam dacă îl putem repara.
În săptămânile care au urmat, am încercat să mă concentrez pe Maria și să iau lucrurile zi cu zi. Dar singurătatea și oboseala erau copleșitoare. Îmi lipsea sprijinul și parteneriatul pe care eu și Andrei le avuseserăm odată.
În timp ce o legăn pe Maria să adoarmă într-o noapte, cu lacrimi curgându-mi pe față, am realizat că viețile noastre se schimbaseră pentru totdeauna. Haosul acelei prime zile acasă stabilise tonul pentru ceea ce urma—o viață plină de incertitudine și luptă.