„Ce vrei să spui cu ‘E mai bine pentru el’? Dragostea unei mame nu este opțională.”
În inima unui cartier din București, unde frunzele devin aurii toamna și comunitatea se simte ca o familie extinsă, am crezut odată că mi-am găsit fericirea veșnică. Mihai și cu mine ne-am întâlnit la facultate, drumurile noastre intersectându-se într-o întâlnire întâmplătoare la un eveniment pe campus. Era fermecător, cu un zâmbet care putea lumina cea mai întunecată încăpere. Ne-am îndrăgostit repede, iar nunta noastră a fost o celebrare a ceea ce credeam că este o legătură de neîntrerupt.
Primul an de căsnicie a fost plin de fericire. Am cumpărat o casă cochetă pe Strada Teiului, completată cu un gard alb și o grădină de care mă ocupam cu grijă. Fiul nostru, Andrei, s-a născut un an mai târziu și simțeam că viața mea era completă. Dar pe măsură ce lunile treceau, Mihai a început să se schimbe. Bărbatul care odată împărtășea fiecare gând și decizie cu mine a început să se îndepărteze.
A început subtil. Mihai venea acasă târziu de la serviciu fără explicații, telefonul lui vibrând cu mesaje pe care nu le împărtășea niciodată. Am pus totul pe seama stresului de la locul său de muncă solicitant. Dar apoi au venit deciziile—mari—pe care le-a luat fără mine. Prima a fost când a vândut a doua noastră mașină, susținând că trebuie să reducem cheltuielile. Am aflat doar când am observat locul gol din fața casei.
Ultima picătură a venit într-o seară rece de noiembrie. Mihai m-a așezat jos, cu o expresie de neînțeles. „Cred că e mai bine pentru Andrei să stea cu părinții mei o vreme,” a spus el, cu o voce lipsită de emoție. Inima mi-a căzut. „Ce vrei să spui cu ‘e mai bine pentru el’? Dragostea unei mame nu este opțională,” am răspuns eu, cu vocea tremurând.
Mihai a explicat că părinții lui aveau mai mult timp și resurse pentru a avea grijă de Andrei în timp ce noi ne concentram pe „repararea” căsniciei noastre. Dar știam că nu era vorba despre repararea a ceva; era vorba despre control. El luase decizia fără mine, hotărând ce era mai bine pentru fiul nostru fără a lua în considerare sentimentele mele sau legătura noastră ca familie.
M-am luptat cu lacrimile în timp ce realizam adâncimea deconectării noastre. Bărbatul cu care m-am căsătorit dispăruse, înlocuit de cineva care mă vedea ca pe un obstacol mai degrabă decât ca pe un partener. În ciuda protestelor mele, Mihai a insistat asupra planului său, lăsându-mă să mă simt neputincioasă și singură.
Pe măsură ce zilele s-au transformat în săptămâni, absența lui Andrei era o durere constantă în inima mea. Casa părea goală fără râsul lui răsunând prin holuri. Am încercat să ajung la Mihai, să-l fac să vadă rațiunea, dar el a rămas distant, convins că drumul lui era singurul drum.
Căsnicia noastră s-a prăbușit sub greutatea cuvintelor nespuse și a conflictelor nerezolvate. Promisiunile pe care le-am făcut în ziua nunții păreau amintiri îndepărtate, umbrite de realitatea dureroasă a situației noastre. În cele din urmă, nu a existat nicio rezolvare fericită, nicio reconciliere miraculoasă. Doar o mamă lăsată să adune bucățile unei vieți pe care odată o prețuia.